Skogsbærpai

// Inneholder affiliatelenker //

Dette var en pai jeg serverte til mormoren min, og jeg ble faktisk skikkelig fornøyd med den! Jeg har aldri laget en dessertpai før, og jeg har alltid brukt former med faste kanter, så den har alltid hatt støtte til å holde seg oppe. Men jeg fikk til! Da jeg serverte den til mormoren min virket hun rimelig fornøyd, og brøt ut at "Vet du, den smaker nesten akkurat som en kake oldemoren din pleide å lage da jeg var liten! Hun hadde ikke like mye bær i sin, men den smaker så likt!". Så da kan jeg jo ikke annet enn å si at jeg er veldig fornøyd med den.

Dette er en ganske omfattende og litt vanskelig oppskrift å få til hvis du ikke ha så mye erfaring, men øvelse gjør mester! Du trenger absolutt ikke å være verdensmester for å få til denne.

 

Diett: Lacto ovo vegetarisk, med mindre du bytter ut Smør med Melange uten melk, salt og soya. Da får du en vegansk kake.

Allergier:

  • Gluten
  • Laktose (med mindre man bytter ut smør med Melange uten salt og melk, det funker like fint).

Utstyr:


 

Ingredienser:

Søt paibunn:

  • 6 desiliter hvetemel
  • 1,5 desiliter melis eller sukker
  • 2 spiseskjeer vaniljesukker
  • 300 gram smør eller melange
  • 4-5 ss kaldt vann

Fyll:

  • 2 liter skogsbær, gjærne frossene
  • 1 desiliter siktet hvetemel
  • 3 spiseskjeer med maizena

  

Oppskrift:

Paibunn:

Ha alle ingrediensene til paibunnen i en food processor og kjør på rask hastighet til deigen samler seg. Hvis du ikke har dette smuldrer du smør og mel, før du har i de andre ingrediensene og knar det godt sammen. La deigen hvile i kjøleskapet i en time, minst. Går også fint å la den stå over natten.

Fordel deigen ut over et bord eller en kjøkkenbenk med en kjevle. Legg deigen over i paibunnen, og pass på at deigen går inn i alle kanter på formen, uten at den sprekker opp. Hvis det ikke går å kjevle den, går det an å legge på litt og litt deig, og trykke den ut med fingrene. Prøv å få et så tynt lag som mulig. Det kommer til å være deig til overs, men den skal brukes til å lage et gitterlokk senere. Det skal også være et overheng på sidene av formen på rundt 1 cm (les "Tips").

Varm ovnen til 200°C. Prikk deigen godt med en gaffel (les "Tips"). Legg et bakepapir over paibunnen, og press den ned i alle krokene av paibunnen, og hell tørkede erter over i bakepapiret, i paibunnen, som et fyll før forsteking. (les "Tips"). Stek paibunnen i 10 minutter, før du fjerner bakepapiret og ertene, og steker den i 3-5 minutter til, til den får en gylden farge.

Avkjøl, den kan godt stå over natten.

Fyll:

Tin eventuelle fryste bær i mikrobølgeovn, eller over natten. Sett ovnen på 200°C. Hell oppi det tørre, og bland godt. Hell i den i paiformen med forstekt bunn.

Lag remser av paibunnen som er igjen, og legg over paien, som på bildet. Har du en bunn som er kald nok (det hadde ikke jeg denne gangen), kan du lage et flettemønster av remsene. Det skal se ut som et gitter til slutt.

Sett paien i ovnen i 20 minutter med et ark med bakepapir over paien. Dette er for å beskytte den så den ikke får for mye farge før den er ferdig stekt. Etter 20 minutter tar du ut arket, og lar paien steke i nye 20 minutter. Pass på at remsene over bunnen har blitt gyldne, men ikke brente. Ta så paien ut av ovnen, og la den avkjøles.

Har du avtagbare sider på formen din, tar du de av, og setter paien på et kakefat. Server med vaniljeis, eller Chantilly krem.

Tips:

Prikking: Prikking er når du lager små hull i deigen så den skal få puste og ikke bli buklete og full av luftbobler. Du skal lage hullene helt gjennom paibunnen.

Forsteking: Forsteking av paibunnen gjøres for å få en sprø og god paibunn. Grunnen til at jeg bruker erter er for å legge vekt på bunnen, så den ikke blåser seg opp alt for mye.

Overheng: Alle paibunner krymper i steking, så det er lurt å ha et overheng. Det som fremdeles henger utover etter steking kan fjernes med en saks eller kniv.

2 kommentarer

lisarorvik

12.04.2017 kl.11:11

Dette så godt ut :)

Victoria Larsen

12.04.2017 kl.12:26

Ser kjempe godt ut! :)

Skriv en ny kommentar

Camilla Acklam

Camilla Acklam

20, Bærum

Jeg er en 20 år gammel jente fra Asker, som bor på Eiksmarka, Bærum. Jeg skriver om hverdagen min, og ting som interesserer meg. Kontakt: camilla.o.a@gmail.com

Kategorier

Arkiv

hits