Vi må snakke sammen...

Jeg kommer garantert ikke til å få noen flere venner nå... Men...

Det er noe som irriterer meg grenseløst. Jeg er ikke verdens beste når det kommer til rettskriving. Langt ifra. Jeg irriterer meg også grenseløst når folk retter meg. Og jeg er sikker på at det finnes drøssevis med grammatiske feil og feilstavinger i denne teksten. Men akkurat denne feilen, den sliter jeg med å tilgi. Jeg dømmer egentlig litt etter hvordan mennesker bruker apostrofer, akutt aksent (høyreaksent) og gravis (venstreaksent).

Det er nemlig ikke valgfritt! Det heter ikke kaf'e eller kafè. Ikke allè, diarè, idè, entrè, komitè, kupè, moskè, trofè, diskrè eller èn. Det heter kafé, allé, diaré, idé, entré, komité, kupé, moské, trofé, diskré og én. Det er en akutt aksent (høyreaksent). Ikke en gravis (venstreaksent).

Jeg vet jeg er veldig banal nå. Jeg er sær, irriterende og vrien. Og alle skjønner jo hva du mener. Og det er sant, i det minste for nordmenn. Men spør du en franskmann kommer han til å riste på hodet. Det er nemlig avgjørende for uttalen. Alle disse ordene er fremmedord. De er franske. Og selv om flere ord med høyreaksent er blitt fornorsket (jeg river meg fremdeles i håret av å skrive kafé, og ikke café) er aksenten blitt værende.

Formålet med høyreaksenten er at du skal uttale bokstaven som står under som lang. Omvendt uttaler du den kort. Jeg var aldri klassens beste i norsk. Men jeg har foreldre som er så nøye med grammatikk at det kunne vært pinlig. Da jeg var liten, og uttalte noe feil, eller brukte et ord feil, rettet de på meg hver eneste gang. Det kom til det punktet at jeg rettet meg selv. "Sjylling... Nei, jeg mener kylling!" "Sjole... Neinei, jeg mener kjole!". Og sånn fortsatte de helt til jeg fikk det til. Så jeg antar at jeg er miljøskadd.

Jeg tilgir feiluttale av kylling fortere enn jeg tilgir feilbruk av venstreaksent. Jeg har ikke tenkt å begynne på debatten om sjylling vs kylling, men det er vel ganske åpenbart hva jeg mener der også. Men akkurat den aksenten irriterer meg. Fordi det ikke er noen andre som bryr seg om det. Det var aldri et tema på skolen, og jeg har ikke sett en eneste artikkel om det noen steder. Og når kjente kjeder og merkevarer benytter venstreaksent hvor det burde vært høyreaksent, da blir jeg irritert.

Okei, det var dagens utblåsning. Jeg skal prøve å holde de mest sære tingene om meg selv til meg selv for en liten stund til, fordi jeg er rimelig sikker på at det ikke er så mange andre som irriterer seg like mye som jeg gjør.

Én kommentar

Victoria

11.04.2017 kl.15:31

<3

Skriv en ny kommentar

Camilla Acklam

Camilla Acklam

20, Bærum

Jeg er en 20 år gammel jente fra Asker, som bor på Eiksmarka, Bærum. Jeg skriver om hverdagen min, og ting som interesserer meg. Kontakt: camilla.o.a@gmail.com

Kategorier

Arkiv

hits