Missing France

-- Min himmel på jord --

Saint-Valery-sur-Somme. En tilsynelatende ganske kjedelig fiskelandsby langs nordkysten av Frankrike. Og det er akkurat det jeg elsker ved den. Det har ikke en eneste kjedebutikk, ingen veldig fancy restauranter, ikke noe storslagent bakeri eller kjempemassive turistattraksjoner. Det er enkelt og greit en helt vanlig fiskelandsby.

Likevel ser verden ut til å stoppe når man kommer dit. Hele landsbyen blir påvirket av tidevannet, ettersom fiskere og turistbåter må passe på å komme seg inn til riktig tidspunkt. Du kan ikke gå i baien uten guide, fordi du risikerer å sitte fast på en liten øy frem til lavvannet kommer igjen. Folket som bor der er utrolig gjestfrie - og snakker nesten ikke et ord engelsk.


Deler av landsbyen sett fra fyrtårnet

Første gangen jeg dro dit tok fikk jeg og familien vi bodde hos komme inn i hagen til et herskapshus der, siden de kjente gartneren. Han snakket ikke engelsk, men det var ikke å ta feil av at han var kjempehyggelig og blid. Da vi skulle dra tok han frem hagesaksen av beltet sitt, og klippet av en rose til meg. Frisørsalongen i hovedgaten, rett ved bakeriet, er utrolig koselig, og billig. Heller ikke de som jobber der snakker engelsk.

Byen har noen attraksjoner. En middelalderport, en gammel liten gotisk katedral, et lite tårn hvor Jean D'Arc visstnok var fanget, en liten jernbane som er utrolig bråkete og ukomfertabel, ettersom den går på kull og ikke har puter i setene. Og det er vel egentlig alt.

En gate på vei ned mot sentrum

Men likevel. Lukten av salt når du våkner. Den svake lyden av sauer som beiter i baien, freden som senker seg over deg med en gang du kommer dit. Det er noe av det beste jeg vet. Å gå bort til bakeriet tidlig om morgenen for å få ferske baguetter og croissanter til frokosten, å gå i fiskebutikken og være sikker på at den fangsten de har der, det er den fiskeren fanget på samme morgenen. Markedet som er hver søndag, med masse ferske grønnsaker, klær og lignende.

Utsikt over byen fra kapellet til fiskerfamiliene, hvor de dro for å be for at faren/mannen skulle komme hjem igjen trygg

Byen har likevel en historie som går tilbake til Romerske tider, da den var bosatt av Gallere. Da Wilhelm Erobreren seilte til England, seilte han fra denne landsbyen. Noen påstår også at skipene hans ble bygd her, men det er ikke alle enige om. Dessuten var Jean D'Arc innom byen. Om hun ble holdt fanget her eller ikke, er ikke alle historikere enige om.

Det er flere aktiviteter her, som turer rundt baien med kayak, å se på selene på stranden, en "monkey trail" rett utenfor byen, men i gåavstand, Tar du turen til Le Crotoy, som du kan se over på andre siden av baien (du kan nå byen med toget), finnes det flere muligheter for å dra på rideturer på stranden, noe jeg selvfølgelig mener helt klart er verdt det. Jeg har gjort det to ganger, første gangen hadde jeg noen øyeblikk av "hvis jeg detter av nå, eller hvis hesten snubler, så kan jeg dø", men når du er i full gallopp over sanddynene, og kjenner hesten jobbe under deg, og klarer å slappe av og se deg rundt, så er det en av de mest fantastiske følelsene i verden. Men jeg vil selvfølgelig ikke anbefale en sånn tur for noen som aldri har sittet på en hest før.

Et kors ved fiskerkapellet

En annen ting er at Somme-området (Somme er elven som renner ut i havet ved denne landsbyen, vannet som renner frem til slusene er brakkvann) er kjent for å ha en del gamle slagmarker fra både første og andre verdenskrig. Landsbyen ligger helt nord i Frankrike, som var en del av områdene med noen av de største slagene fra første verdenskrig. Dessuten ligger det med kort avstand til Normandie, så man kan fint ta en dagstur til strendene hvor Normandie-landingene var, og hvis man drar litt lenger kan man se Mont-Saint-Michel, som også er en verdenskjent landsby, med et kloster på toppen. Man kan også fint kjøre til Paris i løpet av noen timer.

Utsikt fra Fiskerkapellet

Så, hvis dere er i Frankrike, så er denne lille landsbyen virkelig verdt turen!

2 kommentarer

Victoria Larsen

17.03.2017 kl.15:48

Kjempe flotte bilder! :D

Camilla Acklam

17.03.2017 kl.16:34

Victoria Larsen: Takk! Det er lett å ta fine bilder på et så vakkert sted! :)

Skriv en ny kommentar

Camilla Acklam

Camilla Acklam

20, Bærum

Jeg er en 20 år gammel jente fra Asker, som bor på Eiksmarka, Bærum. Jeg skriver om hverdagen min, og ting som interesserer meg. Kontakt: camilla.o.a@gmail.com

Kategorier

Arkiv

hits